de eerste culturele uitspattingen
Blijf op de hoogte en volg Karin
29 September 2007 | Nederland, Amsterdam
In de rij voor de SIM-kaart kwamen we Marjolein tegen, een Nederlands meisje wat we in de bus van het vliegtuig naar Paramaribo tegenkwamen die hier ook stage gaat lopen. Dus vervolgens zijn we met zn drieën verder gelopen, hebben we wat gegeten en gedronken, heb ik nog even een klamboe aangeschaft en zijn we even naar de kamer van Marjolein gegaan, die midden in het centrum haar intrek heeft genomen. Hier ook nog even gebruik gemaakt van haar internetverbinding door enkele mensen wat foto’s toe te sturen maar ik betwijfel alleen of dat gelukt is…
Daarna weer naar huis en genoten van onze eerste echte Surinaamse maaltijd. Na wat misverstanden bleek dat Rochella, ons huisgenootje, rijst met kouseband gekookt had. Ja pap, het is best een aanrader, over een tijdje moet je ook maar eens rijst met kouseband uit het Surinaamse land gaan eten! Tijdens het eten waren we erg blij dat we binnen zaten omdat we de eerste tropische stortbui meemaakten. En dat ging hard!!! Maar het was wel even heerlijk verkoelend na een hele dag buiten lopen. Ook het huisje koelde namelijk snel een beetje af. De eerste nacht dat ik mn ventilator niet nodig had. Helaas had ik nog wel steeds last van al die muggen aangezien ik er achter kwam dat ik de klamboe bij Marjolein had laten liggen… Begin dus al een aardig berglandschap op armen en benen te creëren…
De volgende dag hadden we gelukkig weer met Marjolein afgesproken en kreeg ik dus mn klamboe weer. We gingen met zn drieën naar de vreemdelingendienst om ons visum te verlengen. Best spannend, aangezien ik een visum voor 2 maanden in Nederland had gekregen, en Merel en Marjolein allebei voor 6 maanden. Tsja, wat zou dat nou weer opleveren… Maar zonder enige op of aanmerking kregen we alle drie het visum voor zolang we het nodig hebben, dus alle zorgen voor niks, en ik was nu juist veel goedkoper uitgeweest! Alleen blijk ik een single entry visum te hebben en de anderen een Multi entry. Dus ik ben ‘verplicht’ om de komende vijf maanden binnen de landsgrenzen te blijven. Maar het was dan wel weer 43 euro goedkoper!
Nadat dit geregeld was met de taxi richting de cultuurtuin gegaan. Wat een wegmaniak was die chauffeur zeg! Ik heb ondertussen allang besloten dat ik hier mn rijbewijs echt niet ga gebruiken, want iedereen lijkt maar wat te doen. Zelfs het oversteken van de straat kan soms al doodeng zijn, laat staan om er tussen te rijden.
De cultuurtuin bleek vanuit de taxi niet echt spectaculair. De cultuurtuin is een aparte wijk in Paramaribo waar de omgeving heel anders is als in het centrum bijvoorbeeld. Dat klopt ook wel, maar vanuit de taxi hadden we hier wel weer genoeg van gezien. Onderweg ook nog het stadion van Clarence Seedorf (ik denk tenminste dat dat dit stadion was) gezien, en dat was van de buitenkant ook weinig spectaculair. Daarom maar doorgegaan naar de Paramaribo Zoo. Gelukkig hoefden we hier geen entree te betalen want dat was het ook zeker niet waard! Een paar beesten in veels te kleine hokken en zelfs hokken waar dode beesten in zaten… Erg zielig allemaal! Dus dit is geen aanrader voor anderen om te gaan bezoeken!
Nadat we hier uitgekeken waren maar weer richting het centrum gegaan en daar nog even gaan shoppen. Nieuwe tas aangeschaft, meteen maar nieuw beltegoed meegenomen nu we toch in de buurt waren, diskette gekocht aangezien ze geen USB in het internetcafé hebben en dan kan ik deze verhalen ook vast op mn laptop typen. Had stille hoop er ook wat foto’s op te kunnen zetten, maar er kan welgeteld 1 foto op een floppy dus dat schiet niet echt op… Ook nog een poging gedaan fietsen te huren maar die waren niet meer op voorraad. Maar zodra ze er zijn worden we gebeld en kunnen we voor 25 euro per maand per persoon fietsen huren. Toen dus maar weer met de bus naar huis gegaan en zelf proberen wat Surinaams te kijken. De Sopropo (of zoiets was het in ieder geval) was wel heel erg bitter dus grotendeels weggegooid. Maar de vulling en de rijst waren wel goed te eten. De volgende keer moeten we dit dus maar op een andere manier klaar maken.
Na het koken eigenlijk niet zo veel meer gedaan omdat het al vrij laat was (als je blikjes koopt voor het koken maar je hebt geen blikopener, dan kan het erg lang duren voordat het een beetje opschiet). Dus mn klamboe opgehangen, nog wat gelezen en vrij snel mn nest in gedoken. Heerlijk rustig zonder het gezoem van muggen om me heen in slaap gevallen…
Vandaag is het tot nu toe een lekker luierdagje. Boekje uitgelezen, beetje laptopperen en verder vrij weinig. Kwam er net achter dat er hier wel een draadloos netwerk in de buurt is maar die is beveiligd. Dus kan helaas niet internetten hier Misschien maar eens vragen of dat netwerk toevallig van de apotheek is en of wij daar niet misschien een wachtwoord van kunnen krijgen… Het is het proberen waard natuurlijk.
Verder voor vandaag en morgen nog weinig plannen. Op zondag schijnen er ergens in Paramaribo altijd de nodige festiviteiten te zijn, dus als we er nog achter komen waar dat precies is gaan we daar misschien kijken. En vanavond is er een feest in Lelydorp (net buiten Paramaribo) waar we misschien naar toe wilden. Maar dit bleek uitverkocht maar misschien kon er toch nog weer wat geregeld worden ofzo… Nou ja, we wachten wel weer af!
En dan in ieder geval maandag beginnen met de stage. Ben erg benieuwd hoe dat wordt en hoop in ieder geval ook heel hard dat ze daar een beetje fatsoenlijke computers met internetverbinding en USB aansluiting hebben… Ik hou jullie weer op de hoogte!
Liefs, Karin
29 September 2007 - 18:04
Sabine:
En dan ben je pas een paar dagen daar en dan heb je nu al zulke verhalen ;-). Maar leuk hoor! En fijn dat je het naar je zin hebt! :-) -
29 September 2007 - 20:26
Jose En Chantal:
He Kaatje,
Inderdaad wat een verhalen zeg. Wel leuk dat je ons zo een beetje op de hoogte houdt. We hebben echt bewondering voor je!! Wij hebben net gebald en een 14-14 stand gemaakt. Dus wederom een puntje te pakken, maar jij hebt vast belangrijker zaken aan je hoofd.
We wensen je echt heel veel succes daar en zullen met plezier je volgende verhalen weer volgen.
Groeten uit regenachtig Duiven van ons. -
30 September 2007 - 13:11
Ilse:
Heey Karin,
Wat leuk dat jullie zoveel doen. En leuk dat jullie ook andere mensen leren kennen. Wel erg gezellig :-)
Wat idioot dat er dode dieren in de hokken van de zoo zaten! Ze hebben daar blijkbaar niet echt van dierenrechten gehoord:S
Moet je trouwens Surinaams eten? Of hebben ze er ook wel internationale producten? Wel grappig natuurlijk.
Hier gaat t goed. Dimfy's feetsje was gister heel gezellig! Grappig met familie en vrienden en ouders van vrienden erbij. Was heel leuk!
Kus Ilse -
30 September 2007 - 17:26
Jeroen En Marloes:
Hoi Karin,
Je verhalen klinken goed hoor! Fijn dat je nu een klamboe hebt, scheelt vast voor je maanlandschap op je armen en benen.
Wel leuk dat je al zoveel gezien hebt, geniet er maar lekker van!
Succes met je stage! Zijn benieuwd hoe dat is.
Groetjes uit Huissen!
Kus Jeroen en Marloes. -
01 Oktober 2007 - 19:18
Agnes:
Hey Karin!
Klinkt nu al goed al die verhalen van jou!
Nu is het 'echte' leven begonnen met je stage. Gaat dat een beetje bevallen? Ik ben benieuwd hoe je de cultuur daar gaat vinden. Volgens mij denken ze daar allemaal: 'Komt het vandaag niet, dan komt het morgen wel'. Wel een lekkere 'rustige' instelling. Zal je vast wel snel aan wennen ;-)
Veel plezier en succes daar iig!
Groetjes van Agnes! -
02 Oktober 2007 - 15:43
Jasper:
Hey Karin,
klinkt allemaal super :D
Misschien dat je keer een inheems kook feestje moet doen, want het is maar goed dat ik ff googlde naar kouseband (= dus soort boontjes)
Ik vind het wel een mooi expeditie robinson avontuur waar je nu mee bezig bent, maar ik vind het wel raar dat ze dode dieren laten liggen. Daar worden de andere toch ook ziek van? (daggg brood winning)
Verder heb ik nig wel een tip voor je foto's, waarbij ik aanneem dat je een laptop ofzo hebt.
Open een kopie van je foto's met paint of nog beter paint.net (graties te downloaden soort photoshop). Maak ze kleiner naar bijv. 800 x 600, wat vaak resize heet overigens.
Daarna opslaan als... en dan kiezen voor JPG en dan kan je evt nog zeggen of hij moet comprimeren of niet. Dan blijft er meestal nog maar 250 kb ofzo.
Ik hoop dat je er uit komt, want ik wil ook wel wat foto's zien :D
Groetjes Jasper