Id Ul Fitre en zwemmen! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Karin Stender - WaarBenJij.nu Id Ul Fitre en zwemmen! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Karin Stender - WaarBenJij.nu

Id Ul Fitre en zwemmen!

Blijf op de hoogte en volg Karin

15 Oktober 2007 | Suriname, Paramaribo

Het weekend zit er weer op. Dus tijd voor een verslagje van alle gebeurtenissen.

Vrijdagavond het weekend ingeluid met eten wat ik hier niet had verwacht te krijgen: pannenkoeken! Het duurt een poosje voordat je een stapel klaar hebt, en dat in die gloeiend hete keuken… En dan ook nog ondertussen proberen de mieren weg te houden bij de pannenkoeken die al klaar zijn… Maar het was wel lekker en dus zeker de moeite waard!

Zaterdagochtend erg vroeg opgestaan. Om 5.30 ging de wekker en om 6.15 gingen we de deur uit. Tijd om te kijken hoe Id Ul Fitre (eind van de Ramadan) hier gevierd wordt. Omdat rond deze tijd er nog wat minder bussen rijden hebben we een half uur moeten wachten voordat er een bus langs kwam die leeg genoeg was en die ons mee wilde nemen. Een half uur later dan gepland, rond 7.00 kwamen we dan toch in het centrum aan en zetten we koers richting het Onafhankelijkheidsplein.

Daar begonnen het al behoorlijk druk te worden met moslimmannen en vrouwen die, uiteraard van elkaar gescheiden, op kleedjes op de grond zaten, wachtend op de rituelen. Er was al bijpassende muziek te horen en langzaamaan werd het steeds drukker. Uiteindelijk begon om 8.00 iemand te spreken en was het tijd voor het gebed. Alle mannen met hoedjes (geen idee hoe je die dingen noemt?) en alle vrouwen compleet gehuld in witte gewaden. Was wel leuk om te zien!

Ondertussen nog even aangesproken door een Nederlandse man dat we toch wel erg ongepast gekleed waren (korte broek en shirtje, totaal niet bij nagedacht eigenlijk!) en dus toch echt wel gepaste afstand moesten bewaren. Net alsof we dat niet van plan waren?!?! Hij mocht dan een lange broek aan hebben maar om tijdens het gebed nou foto’s van een halve meter afstand te maken leek me ook niet heel erg gepast… Ach ja, vooral niet druk over maken! Daar is het veels te warm voor!

Na al deze gebeurtenissen nog maar eens naar de toeristeninformatie gegaan om wat informatie te verkrijgen over een hele hoop tripjes die we willen doen. En als alles door gaat gaan we volgende week lekker twee daagjes weg! Met de bus naar Nickerie, daar de zaterdag wat rondstruinen, overnachten in een hotel en dan zondag met een excursie mee naar Bigipan (soort moerasachtig natuurgebied waar heel veel vogels schijnen te zitten) voordat we weer terug gaan naar Paramaribo. Ben erg benieuwd! Ook nog wat informatie opgedaan over andere tripjes die we wilden doen en nog wat tips gekregen over wat ook, of eigenlijk zelfs meer, de moeite waard is dan wat wij in gedachten hadden. Dus we hebben weer een hele hoop informatie om over na te denken…

Vervolgens hadden we de bedoeling om in de stad ergens wat te eten, maar in verband met Id Ul Fitre was bijna alles gesloten. Dus maar naar huis gegaan en zelf zuurkool klaargemaakt. Om vervolgens ’s avonds vroeg naar bed te gaan… Het was ’s ochtends toch wel vroeg geweest!

Zondag weer eens een poging gedaan om te gaan zwemmen. En het is gelukt!!!! We hadden gehoord dat we ergens gratis konden zwemmen, en dat leek ons natuurlijk wel interessant! Dus wij daar naar toe gefietst, bleek dat alleen te kunnen als je een lidmaatschap hebt en die kun je alleen weer krijgen als iemand die al lid is je kan aanmelden ofzo. Tsja, dat schoot niet echt op dus. Twee straten verder bleek echter nog een zwembad te zitten dus zijn we daar maar heen gegaan. Daar konden we (helaas hier wel tegen betaling) wel naar binnen, en blijkbaar waren we vroeg, we hadden het zwembad voor ons alleen! Ideaal dus J Toen we ruim 2,5 uur later weggingen waren er ondertussen nog vier anderen in het water geweest. Dus als het altijd zo rustig is gaan we hier zeker vaker gebruik van maken. Kunnen we tenminste ongestoord zwemmen. Al word je er wel rood van… :-S

Verder vanavond maar weer eens uit eten geweest. We hebben ons gewaagd aan de Saopo soep. Was wel lekker! Flink gevulde soep met van alles erop en eraan. Toen nog even boodschappen gedaan en vervolgens de rest van de avond doorgekomen met behulp van de tv en wat leesvoer. Tijd om weer aan een nieuwe stageweek te beginnen en internet eens af te struinen naar het nieuws van Nederland. Ben toch wel weer benieuwd naar de handbal en voetbal uitslagen...

Liefs, Karin

• 15 Oktober 2007 - 13:47

Ilse:

Haha, niet alleen pannekoeken eten, maar ook nog zuurkool! Dat eten we in Nederland niet eens ;-) Is het echte Surinaamse eten scherp?

Lijkt me wel leuk om te zien die Ramadan. Krijg je ook nog wat mee van het suikerfeest? Ze hebben daar echt alle geloven zo ongeveer he?

Leuke foto's heb je trouwens!!
    Kus Ilse

• 15 Oktober 2007 - 15:19

Piet:

Het lijkt me dat Oma Tilleman dit ook een overheerlijke situatie had gevonden een bord met pannekoeken en daarom heen mieren.

• 15 Oktober 2007 - 19:41

Ursula:

Het Karin, eerste heeft volgens mij weer verloren.... Wij trouwens ook weer .... Maargoed... 18-4 maar wel 3 keer gescoord dus dat was opzich wel lekker :)

Is zuurkool wel lekker met dat warme weer?? Zuurkool is toch lekker als het buiten vriest haha... Maargoed..
    Veel plezier nog

• 17 Oktober 2007 - 10:18

Yvon:

Nou...klinkt goed allemaal!! Dus Suriname is wel aan te raden;) zal ik over 2 jaar dan ook maar eens langs gaan haha. Vrijdag us ff kijken hoeveel de graafschap gaat winnen...

Liefs uit Loo

• 22 Oktober 2007 - 07:13

Jasper:

Wat is nou Id Ul Fitre? Heb ik zeker niet helemaal gelezen?? Anyway, leuk om te zien dat je zoveel meemaakt! (gezien de vele hoeveelheden tekst die je weet te schrijven :-)

Nu ik terug scrol zie ik dat het het einde van de ramadam is :P

Anyway vind het eigenlijk wel netjes dat zo iemand je even is komen waarschuwen. Denk dat die man je niet wilde beledigen hoor, geef toe Nederlanders weten weinig van de Koran. En aan de andere kant ken jij moslims die zo vriendelijk de verschillen tussen onze geloven uitlegt?

Tot-weder-lezens,

Jasper

• 24 Oktober 2007 - 08:34

Kristel:

Jullie blijven ook echte nederlanders he... Gratis internet en gratis zwemmen willen hebben en dan ook nog zuurkool eten...
    Wanneer ga je integreren?

Btw: ik ben het met jasper eens, is alleen maar handig dat je weet dat je een beetje rekening moet houden met het ritueel.

India was erg leuk & interessant en een wereld van verschillen. meer info krijg je later deze week nog in je mail.

Groetjes!

• 24 Oktober 2007 - 15:36

Karin:

Jasper en Kristel: Het ging er ook helemaal niet om dat we niet rekening willen houden met het ritueel, maar meer de manier waarop hij het zegt, en dat hij dan vervolgens zelf met zn neus overal tussen gaat staan om foto's te maken vonden we ook niet echt 'passend bij het ritueel' Maar ja, overbrengen hoe hij het gezegd heeft is ' op papier' wel een beetje lastig...